مشاريع التخرج - The effect of vitamin D on covid _19
عنوان المشروعThe effect of vitamin D on covid _19
المشرف على المشروعم.م طيبة فارس هادي جاسم
العام الدراسي2020-2021
تقديم الطالبريم فاضل
ملخصVitamin D (also referred to as “calciferol”) is a fat-soluble vitamin that is naturally present in a few foods, added to others, and available as a dietary supplement. It is also produced endogenously when ultraviolet (UV) rays from sunlight strike the skin and trigger vitamin D synthesis. Vitamin D obtained from sun exposure, foods, and supplements is biologically inert and must undergo two hydroxylations in the body for activation. The first hydroxylation, which occurs in the liver, converts vitamin D to 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D], also known as “calcidiol.” The second hydroxylation occurs primarily in the kidney and forms the physiologically active 1,25-dihydroxyvitamin D [1,25(OH)2D], also known as “calcitriol” Vitamin D promotes calcium absorption in the gut and maintains adequate serum calcium and phosphate concentrations to enable normal bone mineralization and to prevent hypocalcemic tetany (involuntary contraction of muscles, leading to cramps and spasms). It is also needed for bone growth and bone remodeling by osteoblasts and osteoclasts. Without sufficient vitamin D, bones can become thin, brittle, or misshapen. Vitamin D sufficiency prevents rickets in children and osteomalacia in adults فيتامين د (يشار إليه أيضًا باسم "كالسيفيرول") هو فيتامين قابل للذوبان في الدهون وموجود بشكل طبيعي في عدد قليل من الأطعمة ، مضافًا إلى أطعمة أخرى ، ومتاح كمكمل غذائي. يتم إنتاجه أيضًا داخليًا عندما تصطدم الأشعة فوق البنفسجية من أشعة الشمس بالجلد وتحفز تكوين فيتامين د. فيتامين (د) الذي يتم الحصول عليه من التعرض لأشعة الشمس والأطعمة والمكملات الغذائية خامل بيولوجيًا ويجب أن يخضع لاثنين من الهيدروكسيل في الجسم لتنشيطه. يحول الهيدروكسيل الأول ، الذي يحدث في الكبد ، فيتامين د إلى 25 هيدروكسي فيتامين د [25 (أوه) د] ، المعروف أيضًا باسم "كالسيديول". يحدث الهيدروكسيل الثاني بشكل أساسي في الكلى ويشكل 1،25-ثنائي هيدروكسي فيتامين د النشط من الناحية الفسيولوجية [1،25 (OH) 2D] ، المعروف أيضًا باسم "كالسيتريول" فيتامين د يعزز امتصاص الكالسيوم في الأمعاء ويحافظ على الكالسيوم والفوسفات في الدم. تركيزات لتمكين تمعدن العظام الطبيعي ولمنع تكزز نقص كالسيوم الدم (تقلص لا إرادي للعضلات ، مما يؤدي إلى تقلصات وتشنجات). كما أنه ضروري لنمو العظام وإعادة تشكيلها بواسطة بانيات العظم وناقضات العظم. بدون كمية كافية من فيتامين د ، يمكن أن تصبح العظام رقيقة وهشة ومشوهة. يمنع كفاية فيتامين د الكساح عند الأطفال وتلين العظام عند البالغين