مشاريع التخرج - Extraction of calcium from eggshells
عنوان المشروع | Extraction of calcium from eggshells |
---|---|
المشرف على المشروع | م.م. طيبة ماجد حميد حسين |
العام الدراسي | 2020-2021 |
تقديم الطالب | سراج نزار حميد |
و الطالب | رفل مزاحم جابر |
و الطالب | حوراء اسماعيل ابراهيم |
ملخص | "Calcium is very essential in muscle contraction, oocyte activation, building strong bones and teeth, blood clotting, nerve impulse, transmission, regulating heart beat and fluidbalance within cells. The requirements are greatest during the period of growth such as childhood, during pregnancy, when breast feeding. Long term of calcium deficiency can lead to osteoporosis in which the bone deteriorates and there is an increased risk of fractures. Eating a well-balanced diet can provide all the necessary nutrients and help prevent calcium deficiency. This research represents an attempt to extract the calcium from natural waste product (egg shell) as a biodegradable source, the egg shells are chosen in this research as it is highly available and biodegradable material and hugely used in the world due to the extreme consumption of eggs all over the world" "الكالسيوم ضروري للغاية في تقلص العضلات ، وتنشيط البويضات ، وبناء قوية العظام والأسنان ، تخثر الدم ، النبض العصبي ، الانتقال ، تنظيم ضربات القلب و توازن السوائل داخل الخلايا. المتطلبات هي أكبر خلال فترة النمو مثل الطفولة ، أثناء الحمل ، عند الرضاعة الطبيعية. الكالسيوم طويل الأمد يمكن أن يؤدي النقص إلى هشاشة العظام التي تتدهور فيها العظام ويحدث زيادة خطر الاصابة بالكسور. يمكن أن يوفر تناول نظام غذائي متوازن كل ما هو ضروري المغذيات وتساعد على منع نقص الكالسيوم. يمثل هذا البحث محاولة لاستخراج الكالسيوم من المخلفات الطبيعية المنتج (قشر البيض) كمصدر قابل للتحلل ، تم اختيار قشر البيض في هذا البحث لأنها مادة متوفرة للغاية وقابلة للتحلل وتستخدم بشكل كبير في العالم بسبب الاستهلاك المفرط للبيض في جميع أنحاء العالم """ |